Noabershof Olnzl

Main Menu

  • Home
    • Hoe ?
    • Wie zijn wij ?
    • Waarom ?
    • Contact
  • Links
  • Thijsniederhof
    • Impressie
    • In de Pers
    • Login voor bewoners
  1. U bevindt zich hier:  
  2. Startpagina
  3. Home
  4. Waarom ?
  5. NHO

Uitzending Pointer over bouw seniorenwoningen

 

In deze uitzending van het actualiteitenprogramma Pointer wordt onderzocht wat de bouw van seniorenwoningen zo bemoeilijkt. Er is een landelijke ambitie om voor 2030 290.000 seniorenwoningen te hebben gerealiseerd met de volgende onderverdeling: 170.000 zogenaamde nultredenwoningen, 80.000 zogenaamde geclusterde woningen (dus bijvoorbeeld hofjes) en 40.000 verpleeghuisplekken.  De realiteit is echter dat het tempo van de bouw van deze woningen enorm achterloopt op de planning.  Pointer doet een boekje open over de achterliggende oorzaken.   Via bijgaande link kun je deze docu van 12 januari 2025 bekijken.

https://pointer.kro-ncrv.nl/

Voordelen en verhalen

Waarom zou je kiezen voor wonen in een Noabershof? Wonen in een Noabershof betekent dat je leeft en woont in een omgeving met sociale samenhang. Mensen die al langer ingeschreven staan bij NHO en een van de eerste bewoners van het Knarrenhof in Zwolle vertellen enthousiast over hun verwachtingen en over de voordelen die de Zwolse bewoonster ervaart.

Ik moet het niet van technische dingen hebben, maar ik ben wel gezellig, het sociale aspect is iets voor mij. Ik kan een praatje maken, ik wil mensen ergens naar toe brengen als dat nodig is.
– Liesbeth

 

 

Veel onderling contact

Er is veel onderling contact met elkaar, deels omdat er gezamenlijk beslissingen moeten worden genomen (denk bijvoorbeeld aan de inrichting van de hoftuin). Maar ook omdat er gezamenlijk werk te doen is, zoals het onderhouden van diezelfde tuin.

Leuke activiteiten organiseren

We organiseren als bewoners samen veel activiteiten die mensen aanspreken. Bijvoorbeeld een koffieochtend en maaltijd, samen koken in het Hofhuis, samen fietsen of wandelen, samen naar muziek luisteren, samen met je hobby bezig zijn, met je buurvrouw naar het filmhuis en meer.

Noaberschap: zorgen voor elkaar

We zijn er voor elkaar in geval van tijdelijke ziekte of ongemak. Dat houdt in dat je je buurman/vrouw een bordje eten brengt als het zelf even niet meer lukt, een boodschap doet, een keer meegaat naar de fysiotherapeut. Tegelijkertijd kun je bij eigen ongemak ook terugvallen op je medebewoners. Belangrijk hierbij is, dat het niet gaat over het overnemen van thuiszorg-taken, maar om een helpende hand.

 

 

 

Ik woon in Centraal Wonen in Oldenzaal. Het wonen in een Knarrenhof, Noabershof Olnzl, is daarmee vergelijkbaar. Ik kom uit Zuid-Limburg, grote familie, veel mensen. Dat trekt mij altijd aan, zeker als je dan gelijkgestemden hebt, dat vind ik heel prettig. Hoe meer zielen, hoe beter. Als het wat verder is met Noabershof Olnzl, naar echte realisatie, dan ga ik er volop in.

Ik zou niet willen dat je helemaal op elkaars lip zit, ik wil wél een open blik hebben naar de mensen, naar de buren, maar niet alles met elkaar delen. Er komt een gemeenschappelijke tuin, daar ben ik erg benieuwd naar. Hier, op Centraal Wonen, hebben we een natuurlijke tuin, ik hoop dat dat bij Noabershof Olnzl ook zo wordt.

– Marjan –

 

 

 

Liedeke

Bewoner Knarrenhof Zwolle

 

Ervaring gedeeld

Ik woon sinds anderhalf jaar in de Zwolse Knarrenhof, de eerste in Nederland. In een hofje, want wie wil er nou niet in een hofje wonen! Bijna iedereen vindt een hofje leuk. Het straalt saamhorigheid en geborgenheid uit. Het wonen hier bevalt me erg goed; het is een comfortabele goed geïsoleerde levensloopbestendige woning. Je hoeft hier dus nooit meer weg. Ook niet als je terminaal ziek wordt. Dat geeft een stuk rust. Winkelcentrum en zorgfaciliteiten zijn vlakbij. Je woont hier met privacy onder gelijkgestemden die elkaar -indien nodig- helpen en we streven het noaberschap na.
Dat noaberschap heb ik zelf direct ervaren; een paar maanden voor mijn verhuizing ben ik op de fiets voor mijn oude huis geschept op de rotonde. Ik was er bijna niet meer geweest. Ik kon helemaal niets; was van top tot teen blauw en toen moest ik verhuizen. Misschien had ik als initiatiefnemer een streepje voor, maar dan merk je dus dat je in een Knarrenhof woont. De een heeft de lampen opgehangen, een ander de zolder geschilderd, de derde timmerde de plinten. Een buurvrouw verderop kwam een paar keer met warm eten. Een ander spitte ongevraagd mijn hele tuintje om. En zo ging het maar door. Dan kom je in een warm bad! Ik had nooit gedacht dat mijn idee, dat ik deelde met de initiatiefnemers van Knarrenhof, zo’n enorm succes zou worden!

 

Wil je meer weten?

Stel ons jouw vragen, we beantwoorden ze graag!

Ons doel

Waar staan we voor?

Als vereniging Noabershof Olnzl, NHO, willen we een manier van wonen realiseren waarin mensen een huis bewonen waarin ze zich prettig voelen, in een directe omgeving die bij hen past. Levensloopbestendigheid en duurzaamheid zijn kenmerken van de huizen.

Bewoners van een Noabershof kunnen zo lang mogelijk zelfstandig wonen in hun eigen huis, zonder afhankelijk te zijn van hulp van familie, vrienden of externe zorg, zonder inleveren van privacy. Als bewoner omzien naar je buren, oog hebben voor elkaar, het leuk vinden om samen activiteiten te ondernemen, bereid zijn je bijdrage te leveren aan het in stand en leefbaar houden van het hof zijn aspecten waaraan de toekomstige bewoners zich verbinden.

Waar gaan we voor?

Inmiddels is het  eerste Noabershof in Oldenzaal gerealiseerd, het Thijsniederhof in de wijk de Thij. 

Afhankelijk van de belangstelling van mogelijke bewoners is het doel om, na realisatie van het hof aan de Thijsniederweg, in iedere wijk van Oldenzaal een hof te realiseren. Het eerste hof richt zich op bewoning door 50+ers, voor andere hoven is een andere samenstelling van de bewoners mogelijk. Te denken valt aan een meer-generatie hof, een hof dat bewoond wordt door een combinatie van mensen die meer en minder behoefte hebben aan ondersteuning.

Thijsniederhof opgeleverd

Aannemer Nikkels uit Twello heeft het eerste Oldenzaalse hof, de Thijsniederhof, opgeleverd.  Op dit moment, augustus 2024, is het hof dan ook al bewoond. Van de 22 woningen is inmiddels de helft al permanent bewoond, de andere helft is nog volop aan het klussen, verhuizen en inrichten.  Eind augustus, begin september zullen alle woningen definitief zijn bewoond.

Will je een kijkje nemen: kom gerust even langs, maar wees je daarbij wel bewust van het feit dat je prive-terrein betreedt. Met respect voor de bewoners zullen ze je graag het hof laten zien. 

Nu de realisatie van het Thijsniederhof  een feit is gaat onze vereniging zich richten op het realiseren een tweede collectieve woonvorm  in Oldenzaal.  Wil je onze vereniging daarin steunen én als Oldenzaler kans maken om daar een woning te verkrijgen, word dan lid. 

Waarom?

Al jaren wordt in Nederland nagedacht hoe je de woonbehoefte van mensen boven de 50 kunt faciliteren. En hoe dit op een moderne, comfortabele manier kan zonder verlies aan privacy. Noabershof Olnzl is bedoeld voor mensen die maximaal lang zelfstandig willen wonen, zonder afhankelijk te zijn van familie, vrienden of externe zorg. Mantelzorg is namelijk niet altijd de oplossing. Niet iedereen heeft familie, laat staan dat ze in de buurt wonen of de tijd hebben. Wonen in het Noabershof betekent wonen in een gezellig hofje, waarbij buren elkaar helpen als er hulp nodig is.

   
Ons Doel   Voordelen en verhalen
Wat willen we bereiken? Waar dromen wij van? Welke doelen hebben wij voor ogen? Wat heb jij hieraan? Waarom zou je in een Noabershof willen wonen? En wat vinden anderen?
   

 

  1. Wie zijn wij ?
  2. Hoe ?
  3. Welkom op de website van Noabershof Olnzl