Naar verwachting start in juni de bouw van een Knarrenhof in Zeewolde. Het gaat daarbij om een woningbouwproject in vorm van een hofje, waar iedereen een eigen huis heeft, maar wel samen een gemeenschappelijke ruimte en een tuin deelt.

De gemeente Zeewolde gaf al in 2018 aan geïnteresseerd te zijn in het project. Het wordt nu door Knarrenhof Nederland in samenwerking met woningbouwvereniging Woonpalet gerealiseerd in de Molenbuurt. Naast koopwoningen is er ruimte voor zeven sociale huurwoningen.

‘Noaberschap’
Volgens Manon Overdijk van Knarrenhof Nederland kiezen steeds meer mensen bewust voor een woonvorm met ‘noaberschap’, waarbij mensen echt naar elkaar omkijken. “Het gaat eigenlijk om ouderwets burenfatsoen”, vertelt Overdijk. “Pannetjes soep brengen, even checken van joh, kan ik misschien de hond voor je uitlaten, als het wat minder gaat?”

‘Niet elkaars billen wassen’
Volgens Knarrenhof Nederland is de woonvorm ideaal voor senioren die zelfstandig willen blijven en die steeds minder op mantelzorg en kinderen kunnen terugvallen. De deelnemers in Zeewolde zijn volgens Overdijk relatief jong. “Het zijn eigenlijk allemaal fitte zestigers en zeventigers die ervoor kiezen om bij elkaar te gaan wonen.” Wat deelnemers volgens haar aanspreekt, is dat ze elkaar voor de oplevering van het project al kennen. Daardoor weten ze precies wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Ze benadrukt dat het daarbij niet gaat om persoonlijke verzorging. “We gaan niet elkaars billen wassen”.

Knarrenhoven bestaan al in Zwolle, waar de eerste twee hofjes in 2018 zijn opgeleverd. In Hardenberg is sinds dit jaar een hof te vinden. “Het gaat daar goed”, aldus Overdijk. “Vooral tijdens corona zie je dat mensen op elkaar terugvallen.”

Wil je het interview terugzien? Gebruik dan deze link:

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/216074/bouw-knarrenhof-start-dit-jaar