Wat en waar?

In een Noabershof kun je genieten van alle voordelen van noabers, in combinatie met veel privacy. Het is een vrijblijvende gemeenschap waar je van elkaars kennis/kunde en gezelschap profiteert. Ons Noabershof is namelijk bedoeld voor mensen die het leuk vinden elkaar af en toe te helpen, maar hierin geen verplichting willen. Hier helpt men aardige buren waar nodig. Niet met zorg, maar met aandacht.

Huizen

Als je in het eerste Oldenzaalse hof aan de Thijsniederweg gaat wonen, woon je in een hof van 23 huizen. De huizen staan in een soort ei-vorm, met binnenin een gemeenschappelijke tuin. Deze 22 huizen worden bewoond door een of twee bewoners, het 23e huis is het Hofhuis; een gemeenschappelijk woning die gebruikt kan worden voor alle activiteiten die door en voor de bewoners georganiseerd gaan worden.

De huizen zijn zodanig gebouwd, dat de voordeur aan de buitenkant is, en de binnenkant  gericht is op het hof. Alle huizen zijn levensloopbestendig, badkamer en (mogelijkheid tot) slaapkamer zijn op de begane grond. De eerste verdieping is een zolder, met mogelijkheid tot 2 slaapkamers, en berging. Ieder huis heeft een klein terras aan de binnenzijde. Hieraan grenst de hoftuin, die is van iedereen en wordt gezamenlijk onderhouden.

Hofhuis kopen of huren?

Een huis kopen
Ongeveer driekwart van de huizen worden gekocht. Om een huis in NHO te kunnen kopen, moet je ingeschreven staan bij de stichting Knarrenhof® en bij de plaatselijke vereniging Noabershof Olnzl. De toewijzing van de woningen gebeurt op volgorde van inschrijving bij de landelijke stichting, en wordt door het Knarrenhofteam gedaan.

Een huis huren
We streven er in de realisatie van een hof naar om ook (sociale) huurwoningen aan te kunnen bieden. Dat dat niet altijd lukt blijkt wel uit de ervaring met het hof aan de Thijsniederweg. De lokale woningbouwvereniging WBO Wonen heeft ervan afgezien om te participeren. We proberen daarvan te leren zodat we in een volgende hof wel sociale huur kunnen aanbieden. Daarnaast is landelijk Knarrenhof bezig om een huurfonds op te zetten. 

Locaties

Het bestuur van de vereniging Noabershof Olnzl houdt zich op dit moment vooral bezig met het realiseren van een hof aan de Thijsniederweg. Tegelijkertijd houden ze het oog scherp gericht op mogelijkheden om in andere wijken van Oldenzaal een stuk grond toegewezen te krijgen voor een nieuwe NHO, ‘In iedere wijk een Noabershof’!

Zorg voor elkaar

Iedere bewoner van het Noabershof heeft bewust gekozen voor deze vorm van wonen. De bewoners kiezen ervoor om noabers van elkaar te zijn. Dat wil zeggen dat ze omzien naar elkaar, elkaar een handje helpen waar dat nodig is. Ieder bewoont zijn eigen huis, en maakt van daaruit deel uit van de bewonersgroep. De ervaring elders leert dat er veel sociale contacten zijn tussen de bewoners, mensen organiseren geregeld activiteiten waar je aan deelneemt als het je interesseert. Het hofhuis en de gemeenschappelijke tuin zijn hierbij onmisbaar als beschikbare ruimtes. Het is beslist geen woongroep, want niets moet, maar er kan veel. Door zoveel mogelijk zelf te organiseren wordt wonen actiever, leuker, beter en goedkoper.

Wil je meer weten?

Stel ons jouw vragen, we beantwoorden ze graag!