Bron: Tubantia | 4 mei 2019 | Josien Kodde

Henk en Mathilde zetten zich in voor eigen woonvorm in Oldenzaal: ‘Zelf bepalen hoe we oud worden’


Henk en Mathilde Koiter willen in een soort knarrenhof wonen. Met leeftijdsgenoten bij elkaar. Thijsniederweg is beoogde bouwlocatie. © Robin Hilberink

OLDENZAAL – De meeste ouderen wonen zelfstandig thuis zo lang het kan. Maar dat geldt niet voor Henk en Mathilde Köiter uit Oldenzaal. Zij denken vooruit. „Wij willen zelf bepalen hoe we oud worden.”

Stel dat iemand dementeert, dan kan daar zelfs een professio­nal wonen voor de verzorging. – Henk Köiter

Geen steunkousen

De bewoners committeren zich eraan dat ze omzien naar hun medebewoners. Met behoud van de eigen privacy. Henk: „We gaan geen steunkousen bij elkaar aantrekken hoor. Dat doet de thuiszorg. Maar we betalen wel samen voor een woning die we zoveel mogelijk vrij houden. Stel dat iemand dementeert, dan kan daar zelfs een professional wonen voor de verzorging.”

Nog minimaal twee jaar

Mathilde: „De meeste ouderen schuiven een verhuizing zo lang mogelijk voor zich uit. Wij gaan eerder.” Hoewel, het duurt nog minimaal twee jaar voor de bouw begint. Noabershof Olnzel lijkt op het concept Knarrenhof, waarvan er landelijk nu drie zijn gerealiseerd, allen in Zwolle.

Op veel plaatsen in het land worden nieuwe Knarrenhoven voorbereid. In Twente en de Achterhoek lopen twee initiatieven. Naast Oldenzaal, is er ook een initiatiefgroep in De Lutte.